Al 128 jaar sprinkhaan in Van Gogh-schilderij

Lanfschap met olijfbomen | vangoghpostzegels.nl

Hoewel ’Landschap met olijfbomen’ van Vincent van Gogh de afgelopen 128 jaar al talloze keren is bekeken, is nu ontdekt dat niet alleen verf in het schilderij is verwerkt. Er blijkt ook een sprinkhaan in te zitten. Bij een grondige controle van het schilderij, werd de sprinkhaan ontdekt. Het is geen volledige sprinkhaan maar het is wel degelijk een.

Vergrootglas
Een team van curatoren ontdekte de sprinkhaan tijdens een uitgebreid onderzoek naar schilderijen in de collectie van het Nelson-Atkins Museum of Art in het Amerikaanse Kansas. Toen het schilderij met een vergrootglas werd bekeken door curator Mary Schafer, viel de sprinkhaan opeens op.

Nelson-Atkins Museum of Art

Schafer was benieuwd of het ontdekte insect iets kon vertellen over het seizoen waarin het schilderij uit 1889 werd geschilderd. Dat bleek echter niet te kunnen.

Buiten schilderen
Omdat Van Gogh vaak buiten aan het schilderen, is de sprinkhaan vermoedelijk zo in het schilderij terechtgekomen, aldus artistiek directeur Julián Zugazagoitia van het museum tegen The Kansas City Star.

In de brieven met zijn broer Theo sprak Vincent hier ook vaak over. „Als je buiten schildert gebeurt er van alles. Ik denk dat ik wel honderd vliegen van mijn vier doeken heb geplukt die ik je heb gestuurd. En dan heb ik het nog niet eens over stof en zand”, schreef hij in 1885. Een jaar na het schilderen van ’Landschap met olijfbomen’ pleegde Vincent van Gogh zelfmoord.

Sprinkhaan niet verwijderd
Het museum heeft besloten om de sprinkhaan in het schilderij te laten zitten. Nietsvermoedende bezoekers zullen echter van niets weten.

Bron: telegraaf.nl