Noordbrabants Museum koopt Collse watermolen van Vincent van Gogh voor bijna 3 miljoen euro

Collse watermolen | vangoghpostzegels.nl

DEN BOSCH – Het schilderij Collse watermolen, dat Vincent van Gogh schilderde in 1884, tijdens zijn verblijf in Nuenen, is begin deze week gekocht door het museum in Den Bosch op een veiling van Sotheby’s in New York. Het is de grootste aankoop ooit door het museum in Den Bosch.

Het olieverf op doek werd in New York afgehamerd op 2,6 miljoen dollar, 2,2 miljoen euro. Met de additionele kosten komt de aankoop uit op bijna 3 miljoen euro. Het kon worden gekocht dankzij steun van het Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt, een legaat van Henriëtte van Oppenraaij en de provincie Noord-Brabant die er 1,5 miljoen euro voor uittrok.

Het doek schilderde Van Gogh in de lente van 1884 en is een van de helderste doeken van de Brabander in zijn Nuenense tijd. Het was ook een van de weinige doeken die in privébezit was. Precies een jaar eerder kocht het Brabants museum de aquarel De tuin van de pastorie in Nuenen.

De Collse watermolen lag destijds dichtbij het treinstation Nuenen-Tongelre. Tegenwoordig ligt het in Eindhoven en is heeft het de status van rijksmonument.

Directeur Charles de Mooij van het Brabants Museum verwacht dat het doek over drie weken te zien is in het museum.

Bron: Eindhovens Dagblad